Chihuahua - het kleinste hondenras ter wereld E-mail


Chihuahua - het kleinste hondenras ter wereld

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Een Chihuahua heeft een schouderhoogte van slechts zestien tot twintig centimeter en een gewicht van één tot twee kilogram. Het geboortegewicht van een Chihuahua ligt tussen de 60 en 80 gram. Er zijn twee soorten Chihuahua’s, kortharig en langharig. Chihuahua’s zijn echte gezelschapshonden en erg intelligent, je kunt ze van alles leren. Een Chihuahua kan erg goed tegen de warmte, maar ze zijn bevattelijk voor kou, nattigheid en vocht.

De Chihuahua is één van de oudste hondenrassen. Historici hebben eindeloos gespeculeerd over het ontstaan van dit hondje, het kleinste hondenras ter wereld. Hoewel de exacte historie van dit bijzondere hondenras een goed bewaard geheim lijkt, zijn er voldoende bewijzen gevonden om aan te nemen dat de Chihuahua zijn oorsprong vindt bij het Mayavolk in Mexico. Zijn toenmalige naam Techichi zou “kleine hond van de lucht” betekenen. Het kleine hondje werd vermoedelijk gebruikt als zoenoffer voor de dood, om de zonden van de overledenen op zich te nemen en hun ziel naar het hiernamaals te begeleiden.

De Toltekenstammen, die de erfgenamen waren van de Mayacultuur, toonden de eerste afbeeldingen van deze heilige hondjes in hun piramiden. Ook de Azteken, die op een gegeven moment de Tolteken verdrongen, fokten deze kleine hondjes voor religieuze doeleinden. In het begin van de zestiende eeuw roeiden de Spanjaarden alle Mexicaanse culturen uit en verdween de voorloper van de Chihuahua uit beeld. Na bijna vierhonderd jaar herontdekte men het hondje weer in de provincie Chihuahua. Aan deze provincie dankt de Chihuahua ook zijn naam.

Omstreeks 1880 kwam de Chihuahua op kleine schaal voor in Amerika. De van de Indianen gekochte kleine viervoetertjes werden door Amerikaanse toeristen als souvenir mee naar huis genomen. Al snel werd het hondje in de Verenigde Staten erg populair. De eerste registraties van Chihuahua’s in Amerika dateren uit 1904. Het hondje veroverde snel terrein; in 1958 stonden er bijna vijftigduizend ingeschreven.

De laatste jaren is de Chihuahua populairder dan ooit. Het valt niet uit te sluiten dat de Amerikaanse miljonairsdochter en celebrity Paris Hilton hieraan een belangrijke bijdrage heeft geleverd. De hotelerfgename kocht in 2002 haar kortharige Chihuahua van een Griekse fokker en heeft zich sindsdien zelden laten zien zonder haar Tinkerbell. Britney Spears en andere tieneridolen wisten niet hoe snel zij ook een Chihuahua moesten aanschaffen om er vervolgens, net zoals Paris Hilton, mee te kunnen paraderen over de rode loper. Een hype was geboren. Tot op de dag van vandaag zijn de hondjes niet aan te slepen.

 

Chihuahua
Paris Hilton met haar Chihuahua Tinkerbell

 

Wie is Online

We hebben 14 gasten online