De Korat - De Gelukskat van Thailand E-mail

 

Korat_De Gelukskat van Thailand

 

Er zijn veel tradities rond de Korat, "De Gelukskat van Thailand" (het vroegere Siam). In Thailand noemen ze hem "Si-Sawat" wat betekent "kleur van de voorspoed". De Korat werd tijdens prinselijke bruiloften als kado aangeboden aan het jonge paar, ten teken van een gelukkig en duurzaam huwelijksleven.

Eén van de legendes vertelt dat de zilvergetipte vacht staat voor rijkdom voor de handelsman of verkoper, regenwolken voor de agrariër en een gelukkig huwelijk en thuis voor een bruid. Het feit dat deze gracieuze en elegante verschijning slechts voorbehouden was aan de koninklijke familie of zeer hoge Siamese ambtenaren, verklaart dat deze kat buiten de grenzen van Siam bijna niet voorkwam.

De Korat is als gelukskat van Thailand lang beschermd geweest door het Thaise volk en kon oorspronkelijk alleen kado gegeven worden aan een persoon, die zo'n kostbaar geschenk waardig was. Toch werden ook een zeer beperkt aantal buitenlanders (waaronder een Brits ambassadeur) vereerd met zo een koninklijk geschenk. Zo komt het dat in 1896 op een Britse show dit ras vertegenwoordigd werd. Ten onrechte werd in die tijd de Korat aangezien voor een blauwe Siamese kat. De eerste grote bekendheid kwam in 1959 toen een Amerikaanse fokster Jean Johnson enkele exemplaren naar de Verenigde Staten importeerde.

 

 

Wie is Online

We hebben 4 gasten online