Toename overgewicht (obesitas) bij honden en katten E-mail

 

Overgewicht (obesitas) bij honden

 

Iedere huisdiereigenaar wil toch graag een actieve en speelse hond of kat. Helaas zijn er veel honden en katten die niet speels zijn en weinig uithoudingsvermogen hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt door overgewicht. Overgewicht is niet alleen een welvaartsziekte bij mensen, maar ook bij onze huisdieren.

Zo’n veertig procent van alle honden en katten in Nederland heeft overgewicht (obesitas). Net als bij mensen blijkt overgewicht voor onze huisdieren erg slecht te zijn voor de gezondheid. Door obesitas neemt de kans op gezondheidsproblemen aanzienlijk toe. Het kan onder andere hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, huidziekten (doordat dikke dieren niet meer hun gehele lijf kunnen schoonhouden), diabetes en artritis veroorzaken. Bij een eventuele operatie zorgt het vet ook nog eens voor veel extra risico’s. Hoe dan ook wordt het hart al zwaarder belast, maar de operatie duurt meestal ook nog eens langer omdat alles moeilijker te vinden is en vetweefsel niet of erg moeilijk te hechten is. Ook een verminderde afweer bij infecties kan veroorzaakt worden door overgewicht. Kortom een te dikke hond of kat heeft een kortere levensverwachting.

Als een hond of kat te dik is, heeft dat eigenlijk maar één oorzaak: hij krijgt meer energie binnen dan hij verbruikt. Hij eet dus te veel in verhouding tot wat hij via beweging kwijt kan. De overtollige energie slaat het lichaam op in de vorm van vet. Dus net als bij mensen gaat bij onze huisdieren ieder pondje door het mondje. De oplossing is dus: minder voer geven en/of meer bewegen. Ook dieetvoer voor uw hond of kat kan uitkomst bieden.

 

Overgewicht (obesitas) bij katten

 

 

Wie is Online

We hebben 5 gasten online