Bloedtransfusies voor honden en katten E-mail

Niet alleen mensen, maar ook huisdieren kunnen een bloedtransfusie nodig hebben. Daarom kunnen gezonde katten en honden andere huisdieren helpen door bloeddonor te zijn bij Angell Animal Medical Center-Boston. Bloed is hard nodig voor erg zieke of gewonde dieren. Bijvoorbeeld dieren die kanker hebben, een zware operatie moeten ondergaan of gewond zijn door een verkeersongeval kunnen een bloedtransfusie nodig hebben.

 

Angell Animal Medical Center-Boston
MSPCA: Massachusetts Society for the Prevention of Cruelty to Animals

 

Behalve deze levensreddende bloedtransfusies zijn ook de meest gecompliceerde operaties voor huisdieren van Angell Animal over de hele wereld bekend. Daarom reizen huisdiereigenaren van over de gehele wereld af naar dit bekende medisch centrum in Boston voor hun Pets. Alleen heel grote medische centra zoals Angell Animal zijn in staat een bloeddonatie programma te draaien. In het Amerikaanse Boston zijn het afgelopen jaar meer dan 1000 bloedtransfusies verricht op huisdieren.

Bloeddonor zijn is een simpele zaak voor uw huisdier. Het volgende gebeurt:

  • Alle katten en sommige honden zijn licht verdoofd voor de donatie procedure.
  • Een klein gedeelte van de hals van uw huisdier wordt geschoren en gereinigd.
  • Bij honden wordt circa 16 gram bloed is afgenomen, bij katten minder dan 2 gram.
  • Je huisdier wordt zorgvuldig gemonitord en rust nog een paar uur na de donatie. Daarna mag je je hond of kat weer meenemen naar huis.

Behalve de nodige gezondheidseisen moeten honden minimaal 25 kilo wegen en katten minimaal 4½ kilo om bloeddonor te kunnen zijn. Honden moeten tussen de 1 – 6 jaar zijn en katten tussen de 1 – 8 jaar.

Bloedtransfusies voor huisdieren

 

En hoe zit dat in Nederland?
Het aantal bloedtransfusies dat jaarlijks aan honden en katten gegeven wordt in Nederland neemt snel toe. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door de oprichting in 2003 van de EVBN (Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland), waarmee de verkrijgbaarheid van getypeerd en op afwijkingen gecontroleerd bloed sterk verbeterd is. Anderzijds speelt mee dat er voor huisdieren sinds enkele jaren een goede ziektekostenverzekering is, waardoor dure behandelingen zoals bloedtransfusies binnen bereik gekomen zijn van veel huisdiereigenaren.

 

Wie is Online

We hebben 4 gasten online