Waarom is chocolade zo gevaarlijk voor je huisdier? E-mail

 

In chocolade zit Theobromine, een opwekkend stofje dat je wakker houdt en activeert. Maar juist dat opwekkende stofje Theobromine is giftig voor onze huisdieren en kan voor hen levensbedreigend zijn. Dit geldt voor honden als ook voor katten, maar katten zijn veel meer fijnproevers en zullen niet zo snel een grote hoeveelheid chocola opeten, daarom zien we chocoladevergiftiging niet snel bij katten. Theobromine is zo giftig voor de hond, dat één reep pure chocolade van 200 gram een hond ter grootte van een Labrador kan doden.

Chocolade is zeer giftig voor je huisdier
Chocolade is zeer giftig voor je huisdier

 

Ondanks dat veel mensen ervan op de hoogte zijn dat chocolade giftig is voor katten en honden, is het toch een lekkernij dat regelmatig op tafel blijft liggen. Honden zullen zeker hun kans grijpen wanneer er een open chocoladereep voor hun neus ligt. In grote hoeveelheden kan het eten van chocolade door dieren een coma of dood tot gevolg hebben. Theobromine kan hartritmestoornissen (verhoogde hartslag), beroertes, spiertrillingen, interne bloedingen ten gevolge van irritatie van het spijsverteringskanaal of een hartaanval veroorzaken. In kleinere hoeveelheden zorgt het eten ervan voor maagproblemen, inclusief diarree of extreem dorstig zijn.

De hoeveelheid Theobromine in chocolade is ook bij grote chocolaconsumptie veilig voor de mens, maar kan dodelijk zijn voor onze huisdieren, omdat zij Theobromine aanzienlijk langzamer afbreken dan de mens. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. De mate van giftigheid is afhankelijk van het gewicht van het dier en de hoeveelheid en type chocolade dat opgegeten wordt. De hoogste bloedspiegel wordt bereikt ongeveer 10 uur na inname. Het grootste risico is een hartstilstand met acute dood tot gevolg. Als stelregel kan je aan houden dat 20 gram chocola per kg dier te veel is.

Wanneer uw hond toch chocolade binnenkrijgt, is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Wacht niet af, zelfs niet bij twijfel. De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken.
De enige oplossing voor een Theobrominevergiftiging is het spoelen van de maag voordat een dodelijke dosis in het dierenlichaam is opgenomen; er bestaat namelijk geen tegengif tegen deze stof die bij onze huisdieren de hartspieren verlamt.

 

 

Wie is Online

We hebben 11 gasten online