Wat is Dierendag? E-mail

 

Dierendag, ook wel genoemd Werelddierendag, is een dag die wereldwijd op de agenda staat van onze samenleving als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober. Met het vieren van deze dag wil men iedereen laten weten dat ook dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden. In het buitenland noemen ze Dierendag WAD, World Animal Day.

Dierendag
World Animal Day oftewel Dierendag

 

In Nederland werd in 1930 voor het eerst Dierendag gehouden. 66 jaar eerder, in 1864 was in Den Haag de “Haagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren” opgericht in navolging van al bestaande verenigingen elders in Europa. Dierendag werd vanaf 1930 de belangrijkste dag in het jaar voor het houden van voorlichtingcampagnes.
Zowel de manier waarop Dierendag gevierd wordt als de berichtgeving daarover in de media zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. De Dierenbescherming zelf is met al haar afdelingen en zusterinstellingen (als dierenambulance, dierenasiels, Stichting Wakker Dier enz.) in de week van Dierendag het meest actief. In 1972 werd voor het eerst een “Open Asieldag” gehouden in Zutphen. Sinds enkele jaren houden alle bij de dierenbescherming aangesloten asiels jaarlijks open huis om het publiek kennis te laten maken met hun werk en in de hoop nieuwe bazen voor de asieldieren te vinden. Op die dagen voert de Dierenbescherming steeds intensief campagne met voorlichting, ledenwerfacties en financiële acties.

Ook is de inbreng van de commercie op Dierendag in de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden, met als gevolg dat in Nederlandse gezinnen op deze speciale dag onze huisdieren nog eens extra verwend worden met allerlei dingen zoals speeltjes, manden en iets lekkers. Een echte feestdag dus voor onze Pets.

 

Wie is Online

We hebben 13 gasten online