Wat is een haarbal? E-mail

Een haarbal is een donker, langwerpig "drolletje" bestaande uit haren. Bijna elke katten-eigenaar kent ze wel, van die donkere plakkaten van 2 tot 7 cm lang waar je 's morgens blootsvoets op weg naar de wc heerlijk over kunt uitglijden. De meeste katten kunnen ongeveer één keer per maand of vaker een haarbal produceren. Sommige katten verwerken de ingeslikte haren onopgemerkt via de ontlasting.

Hoe ontstaan deze haarballen. Daar de kat erg schoon is, besteedt die een hoop aandacht aan de vachtverzorging. Tijdens die vachtverzorging worden losse haren weggelikt en ingeslikt. Die haren zullen in de maag aaneen klitten en een "haarbal" vormen. Pas waarneer deze uitgebraakt wordt, krijgt de haarbal door de slokdarm de langgerekte vorm.

Het uitbraken van haarballen.
Na verloop van tijd wordt de maagwand geïrriteerd en zal de kat proberen te braken om zodoende zijn maag te reinigen van haarballen. Waarschijnlijk eten katten om die reden instinctief gras en waarneer niet voorradig ander groen in huis. Dit zogenaamde "kattengras" - ook speciaal verkrijgbaar bij dierenzaken - irriteert de maag waardoor het braken opgewekt wordt. De kat braakt zijn maaginhoud samen met de plantendeeltjes weer uit. Dat lijkt onsmakelijk maar dat is zeer noodzakelijk. Heel zelden kunnen die haarballen in de darm zo hard worden dat ze operatief uit de darm moeten gehaald worden. Tekenen van een vastzittende haarbal zijn chronisch braken, vaker en kleinere hoeveelheden voedsel eten en geleidelijk gewichtsverlies.

 

Kitten met kattengras
Zogenaamd "kattengras" is gras speciaal voor uw kat om het braken op te wekken

 

 

 

Wie is Online

We hebben 7 gasten online