De Fennek (woestijnvos) E-mail

 

De Fennek (woestijnvos)

 

De Fennek of woestijnvos (Fennecus zerda of ook wel Vulpes zerda) is een vos die voorkomt in de woestijnen van Afrika en het Arabisch Schiereiland. Fennek komt van “Fanak”, dat is het Arabische woord voor vos.

De Fennek is de kleinste van alle vossen, met de grootste oren van alle vossen, tot 15 cm lang. De oren worden gebruikt voor het op het gehoor lokaliseren van prooi. Door zijn grote oren kan de Fennek een ander dier op 1,5 km afstand horen bewegen. Tevens kunnen de oren door hun grote oppervlak warmte helpen afstaan. Hij is 25 tot 49 cm groot en zijn staart is 20 tot 30 cm lang. De staart eindigt in een zwart puntje. Het dier weegt 1 tot 1,5 kg en kan zo'n 12 jaar oud worden. De Fennek leeft in groepjes van soms wel 10 dieren. De Fennek heeft een witte buik en meestal een abrikozenkleurige tot geelbruine rug. Ze zijn erg schuw. Fenneks zijn hondachtigen en hijgen dus ook als ze het warm hebben.

Fennek als huisdier??? Dit is in Nederland althans voor wildvangdieren niet toegestaan; bij nakweek moet men dit kunnen aantonen. De Fennek is een internationaal beschermde diersoort die men alleen onder strikte voorwaarden mag houden of importeren. Voor de import van een Fennek heeft men een uitvoervergunning nodig van het land van herkomst en een invoervergunning om het dier binnen het grondgebied van de Europese Unie te mogen brengen.

In andere landen – bijvoorbeeld in Amerika – zijn Fenneks wel toegestaan als exotisch huisdier. Fenneks kunnen met wat aandacht wel als huisdier worden gehouden. Ze kunnen erg tam worden en zijn dan ook vriendelijk tegen vreemden. Ook kun je Fenneks leren op een bak te gaan. Fenneks zijn nachtdieren, maar kunnen hun dag-nachtritme enigszins aanpassen aan hun baasje. Ze gedijen op een zeer eiwitrijk dieet kattenbrokken, liefst aangevuld met insecten zoals meelwormen. Ze zijn vatbaar voor de meeste hondenziekten en dienen daartegen ook te worden gevaccineerd. Ze zijn erg actief en hebben veel beweging nodig. Worden ze buiten in een kennel gehouden dan moet het hek voldoende hoog zijn en ook onder de grond doorlopen om rekening te houden met hun graafneigingen. Een ontsnapte Fennek is zeer moeilijk te vangen.
Fenneks laten zich goed combineren met andere huisdieren zoals katten en honden.

 

De Fennek (woestijnvos)
Een Fennek tezamen met een kat als huisdier

 

Wie is Online

We hebben 14 gasten online