Spaanse Asielhonden E-mail

 

Spaanse Asielhonden

 

Jaarlijks worden in Zuid-Spanje duizenden honden gedumpt en vervolgens afgemaakt in zogenaamde “perreras”, asielen waar honden geëuthanaseerd worden. Perreras worden ook wel “Dog Pounds” of “Dodingsstations” genoemd en jammerlijk genoeg zijn deze benamingen waar. Honden worden niet alleen beschouwd als een wegwerpvoorwerp, maar worden vaak ook gruwelijk mishandeld. Behalve de vele zwerfhonden zijn bekende slachtoffers de Spanish Greyhounds (Galgos) en de afgedankte jachthonden, met name de Podenco is bij ons bekend. Gelukkig zijn er organisaties die zich inzetten voor deze honden. Hun doel is het opvangen en verzorgen van honden in Zuid-Spanje en het vinden van een liefdevol huis voor deze dieren.

Honden die de pech hebben in een perrera te belanden, staan een afschuwelijke tijd te wachten. Geen tot weinig eten, geen medische verzorging, weinig ruimte dus veel agressie onderling en dus veel gevechten, enz. Wreedheid en verwaarlozing zijn aan de orde van de dag. Alleen de onvermijdelijke dood staat hen te wachten. Nota bene beschikken veel perreras wel over financiële middelen, omdat veel gemeenten die zelf niet over een perrera beschikken de dichtstbijzijnde perrera betalen om elke maand bij hun gemeente loslopende honden te komen vangen. De perreras krijgen hiervoor een aanzienlijk bedrag, wat helaas niet besteed wordt aan de verzorging van de honden. Veel van die perreras hebben een verbrandingsoven om na de euthanasie de hondenlijken te verbranden. Soms worden honden na een verblijf van slechts 10 dagen al afgemaakt als niemand ze komt halen. Perreras zijn eigenlijk niets anders dan gemeentelijke slachthuizen om het probleem van de zwerfdieren op te lossen. De Spaanse overheid voert over het algemeen niet of nauwelijks controle of toezicht uit op de omstandigheden waarin de dieren leven en sterven in de perreras. Ronduit schandalig te noemen met zero respect voor dieren. En niet alleen Spaanse asielhonden staat dit lot te wachten, ook de asielkatten in Spanje zijn slachtoffer van deze gruwelijkheden.

Dankzij de inspanningen, regelingen voor adoptie en tijdelijke opvang-adressen van veel vrijwilligers uit België, Nederland en Spanje worden heel veel honden gered uit erbarmelijke omstandigheden en een nieuwe toekomst geboden bij baasjes die het beste met hen voor hebben.
Veel discussies zijn al gevoerd over het onderwerp “Adoptie Spaanse Asielhonden”. Velen zijn van mening dat je geen hond uit een Spaans asiel moet halen, maar uit een Nederlands asiel. Natuurlijk zitten er ook genoeg honden hier in asiels, maar wie de omstandigheden heeft gezien in de Spaanse perreras zal moeten beamen dat de leefomstandigheden niet zijn te vergelijken met die bij ons. Dat is ook de reden dat veel Nederlanders er tóch voor kiezen om een Spaanse asielhond te adopteren, ondanks alle kritiek hierop. Zij trekken zich het lot aan van deze arme dieren; de hartverscheurende taferelen van de perreras zijn voor velen de reden van een dergelijke adoptie. In de afgelopen vijf jaar tijd zijn zo’n drieduizend Spaanse asielhonden voor adoptie naar Nederland gekomen. Gelukkig voor alle honden in de Spaanse perreras gaat - ondanks sommige negatieve uitlatingen hierover - het (vrijwilligers)werk van vele organisaties die deze honden een tweede kans willen geven op een normaal bestaan gewoon door. Dankzij de inzet van deze dierenvrienden kunnen sommige asielhonden de perrera overleven en komt er een einde aan hun dierenleed.

Hieronder een kleine greep van organisaties die zich voor adoptie van Spaanse Asielhonden inzetten:

  • ALAS RESCUE TEAM
  • A.C.E. (Animal Care Of España) Nederland / SHIN (Spaanse Honden In Nood) / België
  • Stichting SCF (Second Chance Foundation)
  • AINF (Animal In Need Foundation)
  • Stichting S.O.S. Strays
  • Stichting Zwerfhonden in Nood

Spaanse Asielhonden
De hond is de beste vriend van de mens,
helaas is niet elk mens de beste vriend van de hond.

 
 

Wie is Online

We hebben 10 gasten online