Mechelse herder Chocolat is een held E-mail

 

Mechelse herder Chocolat is een held
Mechelse herder Chocolat samen met zijn handler Steve Purdy

 

In maart 2009 voegde Chocolat zich met soldaat Steve Purdy bij “The 1st Battalion The Royal Welsh Regiment”. Voor Purdy was dit zijn tweede tour-of-duty in Afghanistan, voor Chocolat zijn eerste en Purdy werd aan deze hond gekoppeld als “handler”. De hond is namelijk in dienst van het Britse leger als zogenaamde “sniffer dog” en het was de eerste hond die Purdy zou trainen. Purdy afkomstig uit Sudbury, Suffolk zei: “'Chocolat is special to me as he is the first dog I've trained. He literally didn't know how to sit when I first got him.”

De samenwerking tussen Steve Purdy en de Mechelse herder Chocolat was zeer succesvol. In 2010 speurde Chocolat een bommenfabriek op die in handen was van de Taliban. Er werd voldoende materiaal gevonden om meer dan 10 IED’s (Improvised Explosive Devices) te produceren om grote aantallen UK troops en onschuldige Afghaanse burgers te doden. De vondst vond plaats een paar weken voor Operation Moshtarak. Ook heeft Chocolat al talloze Britse militairen van de dood gered, omdat hij boobytraps op wist te speuren.

De speurkwaliteiten van Chocolat bleven niet onopgemerkt en Chocolat werd gehuldigd met de “Dickin Medal”. De Dickin Medal is de hoogste Britse onderscheiding voor dieren. De Dickin Medal wordt uitgereikt door de People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) aan dieren die zich heldhaftig gedragen hebben in oorlogstijd. De medaille wordt sinds 1943 uitgereikt na initiatief van Maria Dickin. De medaille wordt ook wel het Victoria Cross voor dieren genoemd. De medaille is gemaakt van brons en draagt op de voorzijde de tekst “For Gallantry” (Voor moed) en “We Also Serve” (Wij dienen ook), omringd door een lauwerkrans. De medaille hangt aan een lint in de kleuren blauw, bruin en groen. De achterzijde is gegraveerd met de gegevens van de ontvanger en de datum van de actie, waarvoor de onderscheiding is uitgegeven.

 

 Dickin Medal
Dickin Medal

 

Wie is Online

We hebben 7 gasten online