KNGF Geleidehonden E-mail

De KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds) leidt sinds 1935 honden op ten behoeve van visueel gehandicapten in Nederland. Geleidehonden hebben als taak hun baas veilig door het verkeer te leiden en obstakels te vermijden. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Meer dan welk mobiliteitsmiddel ook, biedt de geleidehond zijn gebruiker de mogelijkheid zich zelfstandig in de maatschappij te bewegen. Steeds meer blinden en slechtzienden willen een onafhankelijk bestaan. Met een geleidehond kan dat.

 

Een blindegeleidehond en zijn baasje

 

DE PUP

Zelf fokken
KNGF Geleidehonden fokt bijna alle aspirant-geleidehonden zelf. De beste geleidehonden zijn labradors, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen. Door het jarenlang selectief fokken is er een nieuw ras ontstaan: de geleidehond. Deze honden hebben, naast een goede gezondheid, de juiste karaktereigenschappen om de taak als geleidehond aan te kunnen.

De hoeksteen van de opleiding
De pups komen ter wereld bij fokgastgezinnen, bij wie de moederhond haar hele leven woont. Pups die in huiselijke omstandigheden geboren worden, hebben een grote voorsprong op hondjes die hun eerste weken in de kennel doorbrengen.

Na ruim zeven weken gaat de pup naar een puppypleeggezin. Deze pleeggezinnen nemen de socialisatie, de opvoeding en de verzorging van onze jonge honden voor hun rekening. Zij zorgen ervoor dat zij uitgroeien tot stabiele, goed opgevoede honden.

Een betrouwbare geleidehond moet onverstoorbaar zijn werk doen. Hij mag zich door niets laten afleiden. Daarom neemt het puppypleeggezin de jonge hond overal mee naar toe. Zo went hij aan bijvoorbeeld katten, kinderen, openbaar vervoer en drukke winkelcentra.

Onvervangbaar
De socialisatie en de opvoeding in het eerste jaar kan het allerbeste in een gezin gebeuren. Puppypleeggezinnen zijn daarom een onmisbare schakel in de opleiding tot geleidehond.

KNGF Geleidehonden - Adopteer een pup


OPLEIDING

Terug naar school
Als de hond ongeveer 14 maanden is, brengt het pleeggezin hem naar de geleidehondenschool in Amstelveen. De opleiding, die zes tot acht maanden duurt, kan beginnen. De hond leert om zijn blinde baas veilig door het verkeer en langs obstakels te geleiden, niet alleen op de grond, maar ook in de lucht. De geleidehond leert rekening houden met een ruimte van één meter rechts van hem, en twee meter boven hem. Zo kunnen de baas en de hond overal veilig langs en onder door.

Zoek zebra!
De geleidehondeninstructeur leert de hond ook commando’s om hem te kunnen sturen, zoals links en rechts. Bovendien leert de hond oriëntatiepunten aan geven zoals stoepranden en zijstraten. De visueel gehandicapte weet zo waar hij is. Dan zijn er nog de zoekcommando’s die de hond onder de knie moet krijgen, voor het opzoeken en aangeven van bijvoorbeeld een lege zitplaats, een brievenbus, een zebrapad of een geldautomaat.

Ongehoorzaam
Belangrijk in de training is de ‘intelligente ongehoorzaamheid’. Kort gezegd betekent dit, dat een geleidehond een commando weigert als dit gevaar oplevert. Het is lastig voor een hond om dit te leren. Hij is er van nature op gericht om zijn baas juist wél te gehoorzamen. Toch is het van levensbelang dat een geleidehond dit kan.

KENNISMAKING

De hond leert het ‘vak’ van geleidehond in gemiddeld zes tot acht maanden. Als hij in de eindfase van de opleiding is, bekijken de instructeurs welke visueel gehandicapte op de wachtlijst het beste bij de hond past.

Voorwaarden voor een goede combinatie hond en baas

  • Het looptempo van de hond en dat van de visueel gehandicapte moet overeenkomen.
  • Het moet ‘klikken’.
  • De karakters van hond en baas moeten bij elkaar passen.
  • De werkcapaciteiten van de hond en het werkaanbod van de baas moeten aansluiten.

Instructie
Is er sprake van een goede match? Dan volgt de eindinstructie. De aspirant-geleidehondgebruiker leert op een veilige, verantwoorde manier met de hond omgaan. Naast heel veel praktijklessen komen ook de theorie over hondengedrag en de verzorging aan bod.


[Bron: KNGF Geleidehonden]

 

Wie is Online

We hebben 7 gasten online